OpenAI’s ChatGPT en Whisper API’s nu beschikbaar voor geavanceerde taal- en spraakverwerking in apps en producten

OpenAI heeft zojuist aangekondigd dat ontwikkelaars nu de ChatGPT en Whisper-modellen kunnen integreren in hun apps en producten via de API. Dit betekent dat je nu toegang hebt tot geavanceerde taal- en spraak-naar-tekst mogelijkheden die worden aangedreven door deze modellen.

ChatGPT API voor cutting-edge taalverwerking

De ChatGPT-modellen bieden niet alleen chatmogelijkheden, maar ook geavanceerde taalverwerking. Door een reeks systeemoptimalisaties hebben ze sinds december 90% kostenbesparing bereikt en deze besparingen worden nu doorgegeven aan API-gebruikers.

Ontwikkelaars kunnen nu de open-source Whisper large-v2-model gebruiken met veel snellere en kosteneffectieve resultaten. Gebruikers van de ChatGPT API kunnen continue modelverbeteringen verwachten en de optie kiezen voor specifieke capaciteit voor diepere controle over de modellen.

Voorbeelden van ChatGPT en Whisper

In het nieuwsbericht van OpenAI noemen ze verschillende apps die al gebruikmaken van de nieuwe ChatGPT- en Whisper-API’s. Zo heeft Snapchat My AI ge├»ntroduceerd, een experimentele functie die op de ChatGPT API draait en gebruikers een vriendelijke, aanpasbare chatbot biedt met aanbevelingen en zelfs in enkele seconden een haiku voor vrienden kan schrijven.

Ook Quizlet introduceert Q-Chat, een volledig adaptieve AI-tutor die studenten betrekt bij adaptieve vragen op basis van relevante studiematerialen die worden geleverd via een leuke chatervaring.

Instacart stelt klanten in staat om te vragen naar eten en inspirerende, te koop aangeboden antwoorden te krijgen via Ask Instacart. Hierbij wordt de ChatGPT API gebruikt in combinatie met de eigen AI van Instacart en productgegevens van hun 75.000+ retail partners.

Shopify’s Shop-app maakt gebruik van de ChatGPT-API om de nieuwe winkelassistent aan te drijven, die gepersonaliseerde aanbevelingen doet op basis van verzoeken van kopers.

En de AI-aangedreven taal-leerapp Speak maakt al gebruik van de Whisper-API om de nieuwste AI-sprekende metgezel te ontwikkelen, gericht op het opbouwen van de beste weg naar gesproken vloeiendheid voor taalleerders van elk niveau.

ChatGPT API-prijsstelling en upgrades

De prijs voor het ChatGPT-model, gpt-3.5-turbo, is hetzelfde model dat wordt gebruikt in het ChatGPT-product. Het kost $0,002 per 1k tokens, wat 10x goedkoper is dan de bestaande GPT-3.5-modellen. Ontwikkelaars die de gpt-3.5-turbo gebruiken, krijgen altijd het aanbevolen stabiele model, terwijl ze nog steeds de flexibiliteit hebben om te kiezen voor een specifieke modelversie.

Dedicated instances en Whisper API

Naast de ChatGPT API, biedt OpenAI nu ook dedicated instances aan voor gebruikers die meer controle willen over de specifieke modelversie en systeemprestaties. Standaard worden verzoeken uitgevoerd op infrastructuur die wordt gedeeld met andere gebruikers, die per verzoek betalen. Met dedicated instances betalen ontwikkelaars voor een tijdvak voor een toewijzing van compute-infrastructuur die is gereserveerd voor het bedienen van hun verzoeken.

Ontwikkelaars hebben volledige controle over de belasting van de instantie (hogere belasting verbetert de doorvoer maar maakt elk verzoek langzamer), de mogelijkheid om functies zoals langere contextlimieten in te schakelen en de mogelijkheid om de model snapshot vast te pinnen. Dedicated instances kunnen economisch zinvol zijn voor ontwikkelaars die meer dan ~ 450 miljoen tokens per dag uitvoeren. Bovendien maakt het rechtstreeks optimaliseren van de werklast van een ontwikkelaar tegen hardwareprestaties, de kosten aanzienlijk lager in vergelijking met gedeelde infrastructuur. Voor vragen over dedicated instances, kun je contact opnemen met OpenAI.

De Whisper API maakt gebruik van het speech-to-text model Whisper, dat in september 2022 werd opengesteld. De grote-v2-versie van dit model is nu beschikbaar via de API en biedt handige on-demand toegang tegen een prijs van $ 0,006 / minuut. Bovendien zorgt de zeer geoptimaliseerde server-stack voor snellere prestaties in vergelijking met andere diensten.

Whisper API is beschikbaar via OpenAI’s transcripties (transcribeert in de brontaal) of vertalingen (transcribeert naar het Engels) endpoints en accepteert verschillende formaten (m4a, mp3, mp4, mpeg, mpga, wav, webm).

Conclusie

Met de ChatGPT- en Whisper-API’s biedt OpenAI ontwikkelaars toegang tot cutting-edge taal- en spraak-naar-tekst mogelijkheden. De API’s hebben al verschillende applicaties aangedreven, waaronder Snapchat’s My AI, Quizlet’s Q-Chat en Instacart’s Ask Instacart. De dedicated instances bieden ontwikkelaars meer controle over de specifieke modelversie en systeemprestaties, terwijl de Whisper API handige toegang biedt tot spraak-naar-tekst mogelijkheden tegen een betaalbare prijs.

Benieuwd wat we doen bij thinkaholic? Lees hier onze missie of neem een kijkje bij onze diensten. Als je een vraag hebt, kun je ons altijd een bericht sturen.

Ga naar de inhoud