Toegankelijkheid is een essentieel onderdeel van een goede website. Het is niet eenvoudig: bij het maken van een toegankelijke website is veel denkwerk nodig om ervoor te zorgen dat alle gebruikers een goede ervaring hebben. Er zijn veel mensen die de wereld anders ervaren dan jij – en het is goed om daar als bedrijf oog voor te hebben. Om een toegankelijke website te maken die door iedereen kan worden gebruikt, raden we aan enkele richtlijnen te volgen. Om je op weg te helpen hebben we 7 tips op een rij gezet die als basis kunnen dienen voor een toegankelijke website.
1. Sorteer menu’s en headings in een logische volgorde
Om het voor een automatische schermlezer gemakkelijker te maken om de inhoud te lezen, moeten alle menu’s, submenu’s, koppen en andere kopelementen correct gerangschikt zijn. De meeste schermlezers geven de luisteraar op verschillende manieren aan in welk kopniveau of menu ze zich bevinden.
Denk hierbij aan een artikel met kopjes. Als deze koppen allemaal vetgedrukt zijn en niet de juiste HTML-opmaak gebruiken, kan de software niet zien dat het koppen zijn. In plaats daarvan worden ze gewoon als onderdeel van de hele tekst voorgelezen.
Voor mensen die schermleessoftware gebruiken, kan dit betekenen dat ze moeite hebben om snel door langere berichten en inhoud te navigeren. Daarom zijn kopelementen en correcte markering van fundamenteel belang om door de beschikbare inhoud op de pagina te navigeren.
2. Maak goed gebruik van kleuren
Er zijn veel verschillende niveaus van kleurenblindheid die ervoor zorgen dat veel mensen bepaalde visuele elementen niet begrijpen. Als je contrasterende kleuren gebruikt om elementen op een pagina aan te geven, neem dan ook secundaire visuele indicatoren op, bijvoorbeeld in de vorm van pictogrammen.
Het is ook aan te raden om contrasterende kleuren gebruiken om inhoud te ordenen voor mensen met andere handicaps, zoals leerproblemen. Hoewel mensen met kleurenblindheid sommige kleuren niet kunnen begrijpen, zijn er delen van de bevolking die juist afhankelijk zijn van kleuren om informatie in hun hoofd effectief te begrijpen en te ordenen.
Daarom kan het gebruik van kleuren en bijbehorende symbolen helpen om je site voor veel verschillende mensen toegankelijk te maken.
3. Kies een goed contentmanagementsysteem
Wanneer je je website maakt, gebruik je waarschijnlijk een contentmanagementsysteem, ofwel CMS. Met een CMS kan je eenvoudig de content op je website beheren. Maar het kan ook helpen je website en nieuwe content snel te optimaliseren en toegankelijk te maken.
Dit begint met het thema dat je kiest. Kies er één die thematisch browsen mogelijk maken of die de inhoud het best presenteert in een logische lay-out. Nadat je het thema hebt gekozen, kan je je focussen op plug-ins, widgets, modules en elementen die toegankelijkheid mogelijk maken. Deze omvatten bijvoorbeeld ondertitels voor video’s, eenvoudige navigatie met behulp van een online toetsenbord en voice-over-opties tijdens navigatie.
Het CMS is de sleutel tot het toevoegen van meer opties die de toegankelijkheid van je website bevorderen.
4. Wijs altijd alt-attributen toe aan afbeeldingen
Een alt-attribuut is tekst die door een schermlezer kan worden gelezen in plaats van een afbeelding. Ze zijn belangrijk voor mensen met een visuele beperking, zodat ze niet missen waar de afbeelding over gaat.
We raden het aan het voor alle afbeeldingen te doen. Zelfs afbeeldingen die geen specifieke betekenis op je website hebben, moeten een alt-attribuut krijgen, zodat schermlezers deze secties kunnen lezen en ze mogelijk kunnen overslaan, afhankelijk van de gebruikte instellingen.
De manier waarop je alt-attributen voor afbeeldingen schrijft kan variëren, afhankelijk van het CMS dat je gebruikt, maar in de meeste gevallen is dit simpel. In WordPress kan je het bijvoorbeeld direct onder een afbeelding in de Media Library toevoegen.
5. Maak alle inhoud toegankelijk via het toetsenbord
De muis is meestal moeilijker te gebruiken dan het toetsenbord voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Het is aan te raden je website zo op te bouwen dat de muis gebruikt kan worden, maar dat dit niet noodzakelijk is. Je website moet volledig met het toetsenbord bestuurd kunnen worden.
Denk hierbij na over de volgorde van elementen. Toetsenbordgebruikers zouden door de hele pagina moeten kunnen navigeren door simpelweg de tab- en pijltjestoetsen te gebruiken. Voor langere pagina’s stellen koppen en ankers gebruikers in staat om snel door inhoud te bladeren.
Daarnaast zijn paginamenu’s één van de belangrijkste aspecten van de website. Elementen die alleen werken als je er met je muis overheen gaat, kunnen het beste worden vermeden. Alle elementen moet met alleen het toetsenbord kunnen worden geopend.
6. Gebruik ARIA
Accessible Rich Internet Applications, of ARIA, is een technische specificatie die kan worden gebruikt om de toegankelijkheid te verbeteren. Hoewel de meeste van de hierboven beschreven dingen eenvoudig kunnen worden geïmplementeerd, zijn er meer complexe toegankelijkheidselementen waarvoor ARIA vereist is. We raden alleen aan ARIA te gebruiken als de huidige oplossingen niet aan de gewenste toegankelijkheidseisen kunnen voldoen. Met de introductie van HTML5 zijn veel opties van ARIA ook overbodig geworden.
ARIA-attributen zijn goed voor het toevoegen van interactieve widgets of elementen en waarschuwingen voor schermlezers of toetsenbordgebruikers. Net zoals de muisaanwijzer over bepaalde elementen alleen toegankelijk is voor muisgebruikers, zijn deze ARIA-elementen alleen toegankelijk voor de gebruikers die toegankelijkheidssoftware gebruiken.
7. Test je website
De enige manier om erachter te komen of alle stappen hebben gewerkt, is door je website te testen en te kijken of het werkt!
Begin bijvoorbeeld met spraak, ga verder naar schermlezers en probeer vervolgens te navigeren met alleen het toetsenbord. Door je website te testen, krijg je een idee op welke vlakken verbetering nodig is en welke inhoud niet goed overkomt. Zodra je website online is, kan je ook feedback verzamelen van gebruikers.
Het maken van een toegankelijke website vergt een paar extra stappen, maar het kan een groot verschil maken. Probeer bij het maken van je website altijd logisch te denken en stel je voor hoe elementen, functies en widgets door verschillende gebruikers worden gebruikt. Test vervolgens of het echt werkt. Zorg ook dat het een blijvend proces is – toegankelijkheid is niet een eenmalige actie. Het is goed om het als centraal onderdeel van je website te stellen en er bij alle aanpassingen over na te denken.